Vindparken Hywind Scotland slepes til Sløvåg

Wergeland har sikret seg nok en viktig kontrakt når de får ansvaret for landanlegg, kran og koordinering av vedlikeholdsaktiviteter på land når de fem Hywind Scotland-turbinene slepes til Sløvåg i Gulen for vedlikehold og reparasjon.

– Wergeland Base er stolte over å få denne viktige kontrakten med Equinor og Hywind Scotland-partner Masdar. Dette er det første vedlikeholdsprosjektet med spar-konseptet for flytende vindturbiner som krever sleping til land. Med dette posisjonerer vi oss som en svært viktig havn både når det kommer til sammenstilling og vedlikehold av havvindturbiner, sier kommunikasjonsdirektør Irene Wergeland.

Over de neste tiårene har Norge som ambisjon å bygge ut 30GW havvind, noe som tilsvarer om lag 5.000 turbiner. Det sier noe om hvor stort det norske markedet for produksjon, sammenstilling, service og vedlikehold vil bli i framtiden.

Verdensledende på flytende havvind

Wergeland Group, med sine 210 ansatte, befester med denne kontrakten sin posisjon som verdensledende innen flytende havvind. Wergeland sto for sammenstillingen av turbinene til verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen.

Norske leverandører sto for 60 prosent av leveransene til Hywind Tampen, verdens største flytende havvindpark. Sammenstillingen skjedde hos Wergeland i Gulen. Hør prosjektleder Thomas Eide fortelle hva prosjektet har betydd for Wergeland Group og hele Sløvåg-området.

I fjor høst ble det kjent at selskapet har inngått en avtale med Equinor som foretrukken leverandør av lokasjon for fabrikasjon av fundamenter og sammenstilling av turbiner for flytende havvind i Norge.

Pilotprosjekt

Nå har altså Equinor igjen tildelt Wergeland Group en kontrakt, når de fem Hywind Scotland-turbinene skal slepes til land for vedlikehold. Hywind Scotland ble satt i drift i 2017 og brukes som et pilotprosjekt for å utvikle teknologi og kompetanse knyttet til havvind. Årlig produserer vindparken strøm til 35.000 husstander. Nyheten om at de fem Skottland-turbinene skal til Gulen for vedlikehold ble først omtalt av Recharge News.

Lokale ringvirkninger

Arbeidet med turbinene, som har en totalhøyde på ca. 180 meter, hvorav 110 meter er over vann, vil pågå i en periode på 3-4 måneder i sommerhalvåret av 2024.

Prosjektleder hos Wergeland Group, Nicholas Eliassen Tveit, er i full gang med å planlegge arbeidet. Han anslår at 15-20 personer fra selskapet vil knyttes opp til prosjektet. I tillegg kommer en rekke oppdrag til underleverandører i regionen.

– Vi skal ta av bladene og løfte av turbinhusene her i havnen hos oss og heise dem på land. Turbinene vil så gjennomgå vedlikehold og reparasjon før alt settes sammen igjen og slepes tilbake til Skottland, sier Nicholas Eliassen Tveit.

– Unik posisjon

Hos Wergeland Group i Gulen ser de svært lyst på framtiden og mulighetene de har til å bidra inn i det grønne skiftet.

– Med vår strategiske beliggenhet i Fensfjordbassenget, store og tilgjengelige industritomter, vår erfaring innen basedrift og ikke minst kompetansen vi besitter innen flytende havvind, mener vi helt klart at vi er i en posisjon til å bli verdensledende innen flytende havvindsatsinger, sier Irene Wergeland.

Forrige
Forrige

Ryddearbeid på industriområdet

Neste
Neste

Margunn Bjørnestad ny konsernsjef i Wergeland Gruppa