Støylogging i Halsvika

Multiconsult har utført logging av lydnivå i Halsvika i Gulen kommune med hensikt å vurdere støy fra aktivitet ved Wergeland Base. Målte lydnivå er vurdert i henhold til støygrenser gitt i utslippstillatelse og grenseverdier for støy fra industri og bygge- og anleggsstøy i støyretningslinjen T-1442. Målingene er utført i perioden 12.05.2023 – 9.11.2023.  

Målinger av maksimale lydnivåer tyder på at lydnivåer over grenseverdien forekommer med lav hyppighet. Multiconsult påpeker i rapporten at det er utfordrende å vurdere om nivåer over grenseverdien skyldes aktivitet ved Wergeland base eller andre støykilder. 

Som eksempel kan natten der ekstremværet Hans herjet trekkes fram. Denne natten ble det målt lydnivåer over grensen flere ganger. Det er også noen døgn i midten av oktober der det er høyt antall maksimale lydnivåer over grenseverdien, men det er usikkert om dette skyldes aktivitet ved Wergeland Base eller om dette også kan være værrelatert. 

Totalt sett tyder målingene på at grenseverdier for støy fra virksomheten til Wergeland base i liten grad overskrides. Dette samsvarer med støyberegninger som viser at det må genereres mye støy for at grenseverdiene skal overskrides. 

Multiconsult påpeker at selv støynivået ligger under grenseverdien, så betyr ikke det at støyen fra virksomheten ikke er hørbar. 

Ut over støy fra virksomheten ved Wergeland base, har området Halsvika få kilder til menneskeskapt støy som for eksempel vegtrafikk. Bakgrunnsstøy i området vil derfor i stor grad være lyder fra naturen. Denne type lyder oppfattes gjerne i mye mindre grad som støy. Mekanisk generert støy fra industri eller bygge- og anleggsvirksomhet vil i stor grad skille seg fra bakgrunnsstøy fra naturen og derfor være hørbar ved lave lydnivåer. 

Se hele rapporten fra Multiconsult her

Forrige
Forrige

DC Halsvik Aggregates og Wergeland Group inngår partnerskap

Neste
Neste

Søknad om etablering av Vindturbin i Gulen Industrihamn